Slobomir P Univerzitet

Priča o prvom privatnom univerzitetu na ovim prostorima počela je od plemenite ideje širenja znanja i stvaranja mogućnosti za mlade ljude da, bez obzira na fizičku udaljenost od uglednih svetskih obrazovnih centara, steknu znanja i sposobnosti neophodne za uključivanje u savremene tokove poslovanja. Započeli su je bračni par Mira i Slobodan Pavlović biznismeni i patriote koji već 30 godina žive i rade u Čikagu, osnivajući Slobomir P Univerzitet koji se sastoje od šest fakulteta koji ravnopravno rade u dva kampusa Slobomiru i Doboju.

Ouniverziteuspu002

Obrazovanje kadrova koji će po završetku studija ostvariti prestižnu radnu i životnu karijeru zahtijeva visoke standarde, kojima se ovaj univerzitet i rukovodi. U prvom redu je to visokostručni nastavni kadar. Tako da su predavači na fakultetu kompetentni i ugledni naučni radnici. U oblastima kojima se bave postigli su izvanredne rezultate ne samo u nastavi već i u naučno-istraživačkom radu. Renomirani profesori su kadar sa beogradskog, novosadskog i banjalučkog univerziteta, a jedna od privilegija studenata Slobomir P Univerziteta bila je i mogućnost da nastavu prate u realizaciji inostranih profesora sa evropskih i američkih univerziteta.

Ouniverziteuspu015

Uslovi u kojima se odvija nastava čine ovaj univerzitet posebnim. Studentima su na raspolaganju moderno opremljene učionice sa svim potrebnim učilima, restorani, sale sa internet konekcijom, biblioteka i dr. Realizovan je i projekat virtuelno-elektoronskog objedinjavanja obrazovnih centara Slobomira i Doboja. Kao prvi i jedinstven na ovim prostorima na principu korišćenja internet konferencije, obezbjeđuje istovremeno praćenje nastave u oba centra, direktan kontakt profesor-student i niz drugih pogodnosti u savlađivanju gradiva.

Ouniverziteuspu001

Da je Slobomir P Univerzitet ustanova, koja svojim studentima pruža izuzetno kvalitetno teorijsko znanje, pokazalo se na različitim takmičenjima već veliki broj puta, ali ono što ovu visokoškolsku ustanovu, takođe, čini drugačijom od ostalih je, svakako, činjenica da su studenti obavezni da u toku školovanja obave stručnu praksu i na taj način, sve ono što su ranije naučili, shvate i razumiju u realnom poslovanju. Pored mogućnosti da praksu obave u nekoj od firmi u vlasništvu porodice Pavlović, studenti imaju mogućnost da svoje prve radne sate odrade i u velikom broju privatnih i državnih firmi zahvaljujući sporazumima o saradnji koje Slobomir P Univerzitet ima sa tim ustanovama.

Ouniverziteuspu013

Od samog početka Univerzitet radi po principima Bolonjske deklaracije; svi predmeti su jednosemestralni, ispiti se polažu parcijalno putem testova i drugih načina provjere znanja.

Primena evropskog sistema transfera kredita (ECTS), tj. bodovnog sistema, našim studentima omogućava eventualni prelazak na druge visokoškolske ustanove bilo gdJe u Evropi, ali i dolazak inostranih studenata na naš Univerzitet.

Ouniverziteuspu003

Za proteklih sedam godina, koliko postoji, Slobomir P Univerzitet je bio mesto skupljanja veoma uglednih, poslovnih, kreativnih i nadarenih ljudi iz različitih kulturnih i naučih oblasti, na taj način doprinoseći kulturnom razvoju i afirmaciji ovog podneblja.

Od 20. oktobra 2007. godine, kada je promovisana prva generacija diplomiranih studenata, Slobomir P Univerzitet i Northern Illinois University ušli su u strateško partnerstvo da bi proširili obrazovne granice i jedne i druge institucije. U koordinaciji sa Northern Illinois University na Slobomir P Univerzitetu formiran je i Poslovni centar za učenje (Business Learning Center), koji spaja grupe najboljih studenata SPU sa organizacijama koje se bave multifunkcionalnim poslovnim temama čime studenti stiču suštinske vještine neophodne za određeno radno mjesto.

Ouniverziteuspu016

Rezultate koje su naši studenti postigli na brojnim takmičenjima možete pogledati ovde!

Ouniverziteuspu004

Istorijat

Slobomir Univerzitet je počeo sa radom 3. novembra 2003. godine u dva kampusa, u Slobomiru i Doboju, otvarajući vrata studentima Fakulteta za menadžment i Fakulteta za informacione tehnologije, kojih je već tada bilo preko dvije stotine. Danas, Slobomir P Univerzitet u svom sastavu ima četiri fakulteta i akademiju umetnosti.

Akademske 2004/2005. godine sa radom su počeli Pravni fakultet, Poreska akademija, Filološki fakultet i Fakultet za dizajn i grafiku. U akademskoj 2005/2006. godini Fakultet za dizajn i grafiku je prerastao u Akademiju umjetnosti sa dva odsjeka: Odsjek za dizajn i grafiku i Odsjek za opštu muzičku pedagogiju, a Pravni fakultet je, pored Opšteg odsjeka, dobio i Odsjek za opštu bezbjednost. Iste godine su upisani i prvi studenti na studije drugog ciklusa na Fakultetu za ekonomiju i menadžment.

Ouniverziteuspu005

U akademskoj 2005/2006. godini su upisani prvi studenti na postdiplomske studije (MBM) na Fakultetu za ekonomiju i menadžment, a od akademske 2007/2008 su otpočele master studije na svim fakultetima i akademijama.

 

Od akademske 2006/2007. pored četvorogodišnjih, uvedene su i trogodišnje studije, a na Akademiji umjetnosti je počeo sa radom i Odsjek za dramsku i filmsku umjetnost. Akademija umjetnosti je od 2010/2011. godine postala bogatija za još jedan studijski program - Audio-vizuelna umjetnost na filmu i televiziji.

Ouniverziteuspu012

U novembru 2004. godine sa realizacijom je počeo program zapošljavanja studenata sa ciljem da se studentima Slobomir P Univerziteta obezbijedi radna praksa i zaposlenje još u toku trajanja sudija. U tom cilju potpisani su i ugovori o strateškoj saradnji sa velikim brojem institucija i privrednih subjekata u regionu, od kojih se posebno izdvaja sporazum potpisan sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine.

Ouniverziteuspu006

Na Slobomir P Univerzitetu je osnovana i jedinstvena Unija studenata Slobomir P Univerziteta, koja ravnopravno djeluje u oba kampusa, a čine je predstavnici svih fakulteta. Pri Fakultetu za informacione tehnologije Slobomir P Univerziteta od jeseni 2006. godine djeluje i lokalni komitet Međunarodne organizacije za razmjenu studenata radi obavljanja stručne prakse u inostranstvu IAESTE (International Association for Exchange of Students for Technical Experience). Posredstvom ove organizacije već u prvom ciklusu razmjene, u toku ljeta 2007. godine, 6 studenata Slobomir P Univerziteta provelo je ljeto na stručnoj praksi u inostranstvu.

Slobomir P Univerzitet je uspostavio saradnju sa velikim brojem univerziteta u bližem i širem okruženju, među kojima se izdvaja Northern Illinois University sa kojim je 18. juna 2008. godine potpisan Sporazum o dugoročnom strateškom partnerstvu. Partnerstvo obuhvata četiri oblasti: razmjenu studenata, nastavu, poslovni aspekt i administraciju.

Ouniverziteuspu007

Da li ste znali?

- Pored partnerstva sa Northern Illinois University, Slobomir P Univerzitet je uspostavio saradnju sa mnogim uglednim univerzitetima u okruženju.

- Slobomir P Univerzitet od svog osnivanja radi po principima Bolonjske deklaracije. Svi predmeti su jednosemestralni. Ispiti se polažu parcijalno putem testova i drugih načina provjere znanja, a nastava uključuje primjenu metoda slučajeva, projekata i drugih oblika praktične nastave.

- U svim semestrima studenti slušaju engleski jezik, a od akademske 2008/2009. godine polažu ga prema programu TOEFL (Test of English as a foreign language).

- Studenti obavljaju stručnu praksu u kompanijama porodice Pavlović i drugim renomiranim kompanijama i time stiču nova praktična znanja i iskustva.

Ouniverziteuspu008

- Slobomir P Univerzitet je do sada izveo već četiri generacije diplomiranih studenata, od kojih je preko 90% već dobilo posao u kompanijama porodice Pavlović i drugim privrednim i društvenim subjektima.

- Danas na Slobomir P Univerzitetu, u oba kampusa (Slobomir i Doboj) studira oko 1500 studenata.

- Studentima su na raspolaganju svjetski uslovi studiranja: moderno dizajnirane učionice, informatičke laboratorije, Internet klub, realizovanje nastave putem video konferencijske veze između Slobomira i Doboja, fonetske laboratorije, prostorije za korišćenje sa komfornim sobama, čajnom kuhinjom i internet konekcijom, dvije biblioteke sa komfornim čitaonicama, fitnes sale, restorani i sportski tereni u oba kampusa.

- Na svim fakultetima nastavu izvode renomirani profesori sa Beogradskog, Novosadskog, Sarajevskog, Banjalučkog, Niškog, Tuzlanskog i drugih univerziteta. Osim toga, u nastavi su angažovani i profesori sa američkih i evropskih univerziteta.

Ouniverziteuspu009

- U sastavu Slobomir P Univerziteta postoji i NIPEKS (Institut za naučnoistraživačke projekte, ekspertize, konsalting i seminare), koji, osim za privredu i druge subjekte, radi projekte i za Vladu Republike Srpske.

- Na Slobomir P Univerzitetu formiran je i Centar za poslovnu obuku (Business Learning Center) koji spaja grupe najboljih studenata SPU sa organizacijama koje se bave multifunkcionalnim poslovnim temama, čime studenti stiču suštinske vještine neophodne za određeno radno mjesto. Dok rade na problemima organizacije, studenti se razvijaju kao vođe, članovi tima, i eksperti iz određene oblasti. Iskustva pružaju članovima tima bolje razumijevanje stilova komunikacije i povjerenja neophodnog za interakciju sa sebi ravnim profesionalcima iz svijeta stvarnog poslovanja.

Ouniverziteuspu010

 

001 Baner ideje

 

002 sta je tvoj san

003 PIB

 

004 SPU

 

005 zitopromet

 

006 rtv slobomir